Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ολυμπία

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - 21/11/07
ΟΛΥΜΠΙΑ: ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ
Τώρα θυμήθηκαν την αντιπλημμυρική προστασία στον αρχαιολογικό χώρο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαίρη Αδαμοπούλου
Τρεις ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και ύστερα από τρεις μήνες καθυστέρηση, το υπουργείο Πολιτισμού θα αρχίσει την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου στην Ολυμπία
ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ τριών μηνών και τρεις ημέρες αφότου οι βροχές βρήκαν ανοχύρωτη την περιοχή της Ολυμπίας το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να ενισχύσει με ειδικό συρμάτινο πλέγμα και να υψώσει κατά ένα μέτρο τα αναχώματα στις όχθες του Αλφειού για την αντιπλημμυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Οι σχετικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου δύο μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα διότι τα αναχώματαπου έχουν κατασκευαστεί σε θέσεις αυθαιρέτως- δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο το νερό που ήδη υπερχειλίζει από τον Αλφειό. Επίσης, εκτάσεις γύρω από το ποτάμι και μέχρι τα αναχώματα έχουν καταπατηθεί και μετατραπεί σε πορτοκαλεώνες, έτσι έχει περιοριστεί κατά πολύ η έκταση στην οποία μπορεί να διοχετεύεται το νερό.
Οι συνέπειες
Τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό αναμένεται να κοστίσουν περί τα 2,3 εκατ. ευρώ και δεν θα είναι έτοιμα πριν από τα τέλη του Ιανουαρίου. Οπότε ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες των βροχοπτώσεων που θα μεσολαβήσουν, δεδομένου πως «θα είχαμε καταστροφές αν είχε βρέξει περισσότερο, αφού τα νερά έφτασαν μόλις 1 μ. κάτω από τα αναχώματα», σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Πελέκη (εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος) που υπογράφει την τεχνική έκθεση του έργου. Καθυστέρηση όμως σημειώνεται και στα αντιδιαβρωτικά έργα (υλοτόμηση των καμένων δένδρων και τοποθέτηση κορμοδεμάτων για τη συγκράτηση του εδάφους), που θα έπρεπε να ήταν έτοιμα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ μόλις χθες αποφασίστηκε πως ο τελευταίος λόφος στην Αρχαία Ολυμπία, ο λόφος Γαλανή, θα φυτευτεί με 100 μικρά δέντρα ανά στρέμμα ώστε να μοιάζει φυσική η αναγέννηση των φυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: