Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Μονάδα παραγωγής ενέργειας στον Αστακό

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - 14/11/2007

Ξεσηκωμός για το εργοστάσιο λιθάνθρακα
Δεν θέλουν στον Αστακό μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας


Με κινητοποιήσεις απειλούν οι κάτοικοι του Αστακού αλλά και των γύρω
περιοχών για την πρόθεση εταιρειών να κατασκευάσουν στην περιοχή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση λιθάνθρακα.
Oι εταιρείες ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε. και ΕDΙSΟΝ ΗΕLLΑS Α.Ε. ζητούν να κατασκευαστεί στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή του Αστακού μονάδα παραγωγής ρεύματος, δυναμικότητας 600 ΜW αλλά και να ανοίξει ο δρόμος σε ιδιαίτερα ρυπογόνες βιομηχανίες που τώρα απαγορεύονται. Ήδη έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις- στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τον περασμένο Μάιο- για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς που τώρα προβλέπει μόνο τη λειτουργία βιομηχανιών χαμηλής όχλησης και διαμετακομιστικού λιμανιού στον Αστακό.
«Το καλοκαίρι, μόλις μάθαμε για την αίτηση ξεκινήσαμε τις πρώτες κινητοποιήσεις», λέει ο γιατρός Χρήστος Κλαδευτήρας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα. «Αν τελικά υλοποιηθούν τα σχέδια τουςπου μέχρι στιγμής δείχνουν να έχουν “παγώσει”τότε χάνονται οι τουριστικές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής. Είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συμμορφωθεί η διαχειρίστρια εταιρεία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε. στο επιχειρησιακό πλάνο που χρηματοδοτήθηκε απο Ευρωπαϊκούς πόρους».
Απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη
Τις αντιρρήσεις της για την κατασκευή της μονάδας στον Αστακό εκφράζει και η Greenpeace. «Τη στιγμή που οι κλιματικές αλλαγές αναγνωρίζονται ως η μεγαλύτερη απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη και η ανάγκη της σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, είναι τουλάχιστον παράλογο να σχεδιάζεται το ενεργειακό μέλλον της χώρας με βάση τον λιθάνθρακα», λέει ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Αν τώρα εγκριθούν και κατασκευαστούν οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα, υποθηκεύεται το ενεργειακό μέλλον της χώρας για τα επόμενα 30-40 χρόνια. Ο λιθάνθρακας που εισάγεται κατά κύριο λόγο από την Αυστραλία, την Κίνα και τη Ν. Αφρική είναι μια διαφορετική ποιότητα άνθρακα, η καύση του οποίου προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Συνάντηση με ευρωβουλευτές
Την περασμένη Παρασκευή, η Επιτροπή Αγώνα είχε συνάντηση για το θέμα με τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρο Κουβέλη και την ευρωβουλευτή κ. Μαίρη Ματσούκα. «Είναι προφανείς οι επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια επένδυση στο οικοσύστημα, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι αυτού του είδους οι μονάδες είναι καταστροφικές για το περιβάλλον. Επιπλέον απομακρύνει τη χώρα απο τους στόχους που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο», αναφέρει ο κ. Κουβέλης. Από την πλευρά της, η κ. Ματσούκα δεσμεύτηκε να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: