Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Πετρελαιοκηλίδες σε Μαύρη Θάλασσα και Καλιφόρνια


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - 13/11/07
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τεράστιες πετρελαιοκηλίδες σε Μαύρη Θάλασσα και Καλιφόρνια
▅ Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία που βυθίστηκαν έχουν ήδη γεμίσει το νερό  με επικίνδυνα χημικά
▅ Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία που βυθίστηκαν έχουν ήδη γεμίσει το νερό με επικίνδυνα χημικά

ΔΥΟ ΑΠΟ
τις χειρότερες πετρελαιοκηλίδες των τελευταίων δεκαετιών- με τεράστιες οικολογικές επιπτώσεις- προκλήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα και το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες πολλές περιοχές. Πέντε ρωσικά πλοία βυθίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής- ένα δεξαμενόπλοιο που κόπηκε στη μέση με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν τουλάχιστον 1.300 τόνοι μαζούτ και τέσσερα φορτηγά, εκ των οποίων τα τρία ήταν φορτωμένα με θειάφι. Τρεις ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ πέντε αγνοούνται παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. Πολύ γρήγορα, όλα τα πουλιά της περιοχής καλύφθηκαν από μια μαύρη κολλώδη ουσία που δημιουργήθηκε καθώς το πετρέλαιο ανακατεύτηκε με φύκια και θειάφι και Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους για «τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή».
Δύσκολες προσπάθειες
Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 30.000 πουλιά πέθαναν κατά μήκος των ρωσικών ακτών, ενώ είναι ανυπολόγιστος ο αριθμός των ψαριών που θα πεθάνουν από την πετρελαιοκηλίδα. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Σούμπκοφ έσπευσε στην περιοχή αμέσως μόλις έγινε γνωστό το μέγεθος της καταστροφής.
Λόγω του άσχημου καιρού, το μαζούτ μπορεί να βυθιστεί στον πάτο αντί να διασπαρεί, γεγονός που θα κάνει τις προσπάθειες καθαρισμού ακόμη πιο δύσκολες. Συνεργεία προσπαθούν από χθες να καθαρίσουν τις ακτές που έχουν γεμίσει πετρέλαιο, όπως περιγράφουν όμως είναι θλιβερό το θέαμα των πουλιών, κυρίως νεροπούλια, τα οποία καλυμμένα από πετρέλαιο προσπαθούν μάταια να πετάξουν. Στο Νοβοροσίσκ, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας για τις εξαγωγές πετρελαίου, οι αρχές απαγόρευσαν στα δεξαμενόπλοια να αράξουν επειδή η περιοχή αναμένεται να πληγεί από σφοδρή καταιγίδα, ενώ απαγορεύθηκε και η φόρτωση μαζούτ σε πλοία που βρίσκονται στον πορθμό του Κερτς, που χωρίζει τη Μαύρη Θάλασσα από την Αζοφική. Με οικολογική καταστροφή απειλείται και η περιοχή γύρω από τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, καθώς έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα των δύο τελευταίων δεκαετιών. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τους λάθος χειρισμούς του καπετάνιου ενός δεξαμενόπλοιου οδήγησαν το πλοίο «Cosco Βusan» να πέσει πάνω στις κολόνες στήριξης μιας γέφυρας, με αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα 220.000 λίτρα καυσίμων που απλώθηκαν κατά μήκος των ακτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: