Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Μόλυνση σε παραπόταμο του Κηφισού

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - 13/11/07

Παραπόταμος λυμάτων
Υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας

Το ρέμα της ντροπής. Στην κοίτη του καταλήγουν  σκουπίδια, βοθρολύματα και απορρίμματα από  τις βιοτεχνίες της περιοχής
Το ρέμα της ντροπής. Στην κοίτη του καταλήγουν σκουπίδια, βοθρολύματα και απορρίμματα από τις βιοτεχνίες της περιοχής

Σε... Ασωπό της Αθήνας έχει μετατραπεί το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στον Ελαιώνα. Ο παραπόταμος του Κηφισού αποτελεί πλέον έναν
ανοιχτό βόθρο όπου καταλήγουν τα ακατέργαστα λύματα από τις περίπου 2.000 βιομηχανίες και βιοτεχνίες που είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή και οι οποίες θα έπρεπε- στη συντριπτική τους πλειονότητα- να είχαν ήδη μετεγκατασταθεί σε άλλες βιομηχανικές ζώνες.
Σ ύμφωνα με πηγές της Νομαρχίας Αθηνών, «οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες που έπρεπε να είχαν ήδη απομακρυνθεί από το 2006 - με νόμο του... 1994- καταφέρνουν και παίρνουν συνεχώς παράταση παραμονής από το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα όποια χρηματικά πρόστιμα επιβάλλονται, δεν φαίνεται να πτοούν κανέναν...».
Ο υδροφόρος ορίζοντας του Ελαιώνα θεωρείται ιδιαίτερα ρυπασμένος και επιβαρημένος. Σε γεωτρήσεις και πηγάδια παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις σε θειικά, μαγνήσιο, νιτρικά ιόντα, ακόμη και σε νάτριο και χλώριο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δρα Ευθύμη Λέκκα, «από έρευνα του Τμήματος σε γεωτρήσεις και πηγάδια του Ελαιώνα, κοντά στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, διαπιστώθηκαν σημαντικές υπερβάσεις: τα νερά του Ελαιώνα είναι κακής ποιότητας, ακατάλληλα όχι απλώς για ύδρευση, αλλά και για άρδευση».
Στον Ελαιώνα, ο οποίος εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 9.000
στρεμμάτων, ζουν και εργάζονται γύρω στους 40.000 ανθρώπους. Τα σπίτια παίρνουν νερό από την ΕΥΔΑΠ, ωστόσο, υπάρχουν πολλές γεωτρήσεις και πηγάδια που χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανική χρήση, αλλά και για πότισμα. «Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς καμία δραστηριότητα για να καθαρίσει το υπέδαφος από τα βαρέα μέταλλα και τις σύνθετες χημικές ενώσεις», σημειώνει.
«Το μαγνήσιο, τα θειικά, αλλά και το χλώριο, όταν συναντώνται σε υψηλές συγκεντρώσεις αποτελούν ενδοκρινικούς διαταράκτες που ευθύνονται μεταξύ άλλων, για εμφάνιση καρκίνων και υπογονιμότητα», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πολυξένη Σταμάτη- Νικολοπούλου, που σπεύδει πάντως να συστήσει «ψυχραιμία» και «αποφυγή του πανικού», αφού «η εμφάνιση αυτών των προβλημάτων υγείας έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες».
Λαβύρινθος αγωγών
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ, «δεν υπάρχει καμία χαρτογράφηση των επιχειρήσεων, με συνέπεια τώρα να μη μπορεί να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος και κανείς δεν ξέρει ποια βιομηχανία ρίχνει τι στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ». Όπως εξηγούν, «ο Ελαιώνας είναι μια περιοχή ξεχασμένη όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Άλλωστε, ο λαβύρινθος των αγωγών που καταλήγουν στο ρέμα δεν μπορεί να εντοπιστεί, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πλέον σκεπασμένο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: