Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου για μείωση ρύπων

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/11/2007

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ψήφισμα για τις βιομηχανίες

«Μειώστε 30% τους ρύπους»

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τουλάχιστον κατά 30% έως το 2020 και 60-70% μέχρι το 2050, είναι οι δεσμευτικοί στόχοι για τις βιομηχανικές χώρες τους οποίους ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμά του εν όψει της διάσκεψης στο Μπαλί για το κλίμα.

Με ευρύτατη πλειοψηφία, 398 υπέρ, 29 κατά και 63 αποχές, εγκρίθηκε χθες από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το ψήφισμα της επιτροπής των κλιματικών αλλαγών για τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στην Ινδονησία από 3 έως 14 Δεκεμβρίου.

Στο ψήφισμα διαπιστώνεται ότι η αλλαγή του κλίματος συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα και -το σημαντικό- ότι προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί μεταξύ άλλων: Να τεθούν όρια στις εκπομπές αερίων και για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, και να υπάρξει διεθνής συμμετοχή και δέσμευση από όλες τις βιομηχανικές χώρες, ακόμα και για εκείνες που δεν έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Παράλληλα, τίθεται το ζήτημα βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από την Ε.Ε. και τα άλλα βιομηχανικά κράτη στην ανάπτυξη αειφόρων και αποτελεσματικών τεχνολογιών με συγχρηματοδότηση.

Ο συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς και ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρόντος του επιτρόπου για το Περιβάλλον Σταύρου Δήμα: «Η διάσκεψη του Μπαλί πρέπει να προωθήσει ένα φιλόδοξο πλαίσιο για μετά το 2012. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αναβολές. Η οικολογία και η οικονομία είναι και αναγκαίο και δυνατό να συνυπάρξουν.

»Τα οφέλη που θα προκύψουν υπερβαίνουν κατά πολύ το οικονομικό κόστος από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Για να πετύχουμε το σκοπό αυτό, είπε ο κ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στον κ. Δήμα, πρέπει να ξαναθυμηθούμε (Ε.Ε. και Κομισιόν) τους λησμονημένους στόχους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2010.

Και προσοχή: Οι σειρήνες της πυρηνικής ενέργειας καραδοκούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: