Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Το ναυάγιο του Sea Diamond

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/11/2007

ΚΑΜΙΑ πρόβλεψη δεν υπάρχει για να γίνει η ανέλκυσή του, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία

Ξέχασαν τη βόμβα Sea Diamond

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

«Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του τεράστιου περιβαλλοντικού κινδύνου στη Σαντορίνη είναι η άμεση ανέλκυση του ναυαγίου. Οκτώ μήνες μετά το ναυάγιο του "Sea Diamond", δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για να γίνει η ανέλκυσή του και να υπάρξει ανάληψη των ευθυνών της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του αλληλασφαλιστικού ομίλου. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται ο εμπαιγμός των τοπικών κοινωνιών της Σαντορίνης και των νησιών του Αιγαίου συνολικά, ενώ συνεχίζεται να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία».

Κατηγορηματικός είναι ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής και υπεύθυνος Δράσης του Αρχιπελάγους, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου. «Το ναυάγιο συνεχίζει να παραμένει στο βυθό, φέροντας τεράστιες ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών. Η έντονη ηλεκτρόλυση επιταχύνει τη διάβρωση των διαφόρων τμημάτων του ναυαγίου (σκελετός πλοίου, δίκτυα σωληνώσεων, δεξαμενές, χώροι αποθήκευσης, ηλεκτρονικές συσκευές, κ.ά.), με αποτέλεσμα να υπάρξει αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, διαρροή και απορρόφηση τοξικών ουσιών από τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς θα έχουν διαλυθεί οι δομές που τα συγκρατούν».

Το «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία και με φορείς πολιτών της Σαντορίνης, τις νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ε.Ε., καθώς και το νομικό τμήμα του επιτρόπου κ. Δήμα, εξετάζει ως θέμα προτεραιότητας το ναυάγιο του «Sea Diamond» και την ανάγκη άμεσης ανέλκυσής του.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά, η αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων διοικητικών, δικαστικών και πολιτικών αρχών θα οδηγήσει τη χώρα μας στην επιβολή νέων μεγάλων προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν δρομολογηθεί άμεσα η αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου θαλάσσιας ρύπανσης», τονίζει ο κ. Τσιμπίδης. «Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε να είναι υπέρ το δέον καθησυχαστικά τα πορίσματα των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, οι οποίοι αντί να λειτουργούν με γνώμονα την ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας, του φυσικού περιβάλλοντος, επομένως και του δημόσιου συμφέροντος, θεωρούν υπερβολικό το χαρακτηρισμό του ναυαγίου του "Sea Diamond" ως τοξικής βόμβας στο βυθό του Αιγαίου».

Πριν από λίγες ημερες η εταιρεία Louis Hellenic Cruises ανακοίνωσε στο κυπριακό επενδυτικό κοινό ότι εισέπραξε από την ασφάλεια του «Sea Diamond» για την ολική απώλεια του πλοίου (total loss) το ποσό των 55 εκατομμυρίων δολαρίων (αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά του πλοίου αυτού κόστισε 35 εκατομμύρια δολάρια). Τις ίδιες ημέρες, ο Ομιλος Louis, με βάση σχετική μελέτη που έχει αναθέσει σε ξένη, ιδιωτική εταιρεία χαρτογράφησης, ισχυρίζεται ότι το ναυάγιο οφείλεται στο ότι η ξέρα είχε κάποια μέτρα απόκλιση από τα στοιχεία του χάρτη της ελληνικής υδρογραφικής υπηρεσίας, άρα οι ευθύνες του ναυαγίου εν ολίγοις αποδίδονται στο ελληνικό Δημόσιο.

«Πέρα από τα πετρελαιοειδή, τα οποία αποτελούν τον μικρότερο κίνδυνο, δεδομένου ότι η ρύπανση που προκαλούν είναι ορατή και μη υδατοδιαλυτή, στο ναυάγιο υπάρχουν μια σειρά από άλλες ρυπογόνες και επικίνδυνες ουσίες», προσθέτει ο Θοδωρής Τσιμπίδης. «Τόνοι από τοξικά υγρά που περιέχονται σε χιλιόμετρα υδραυλικών δικτύων και ψυκτικών συστημάτων. Μεγάλες ποσότητες αμιάντου, οι οποίες βρίσκονται στους χώρους του μηχανοστασίου και τα σημεία θερμομόνωσης (ο αμίαντος αποτελεί ένα ιδιαίτερα καρκινογόνο υλικό, οι ίνες του οποίου, επιπλέοντας στη θάλασσα, μπορούν να διαπλεύσουν χιλιάδες μίλια, χωρίς καμία αλλοίωση. Είναι πλέον ευρέως παραδεκτό ότι η απορρόφηση ακόμα και μίας μόνο ίνας αμιάντου από τους πνεύμονες προκαλεί καρκίνο). Εκατοντάδες οθόνες τηλεόρασης, Η/Υ και άλλα ηλεκτρονικά μέσα (από τις 570 καμπίνες και τους δεκάδες κοινόχρηστους χώρους σαλόνια, τραπεζαρίες, γέφυρα, λογιστήριο, γραφείο υποδοχής κ.λπ.), τα οποία περιέχουν πληθώρα χημικών ουσιών, όπως για παράδειγμα το αρσενικό, ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια (η έκθεση στο αρσενικό προκαλεί σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, διαβήτη, ασθένειες του ήπατος, πεπτικά προβλήματα και πάχυνση του δέρματος)».


Δεν υπάρχουν σχόλια: