Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Μονάδα παραγωγής ενέργειας στον Αστακό

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/11/2007

ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΑΣΤΑΚΟΥ

Κινδυνεύει να γίνει «καρβουνάδικο»

Από μια κοινή υπουργική απόφαση εξαρτάται το μέλλον της παραλιακής ζώνης στο Πλατυγυάλι Αστακού, στην Αιτωλοακαρνανία. Αν τροποποιηθεί, θα μετατραπεί σε «καρβουνάδικο» ολόκληρη η περιοχή που βρίσκεται 4-5 χλμ. από τις εκβολές του Αχελώου, που προστατεύονται από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ για τους σημαντικούς υγροβιότοπους του πλανήτη μας.

Διεθνής εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, έχει κινήσει από τον περασμένο Μάιο τις διαδικασίες για τη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας ισχύος 600 μεγαβάτ, με καύση λιθάνθρακα, τον οποίο θα εισάγει από την Κίνα, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Οι εγκαταστάσεις αυτής της κατηγορίας θεωρούνται υψηλής όχλησης. Για να χορηγηθεί η άδεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αλλάξει η κοινή απόφαση του 1984 των υπουργών Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, που ορίζει σαφώς ότι στην περιοχή επιτρέπεται να λειτουργήσουν μόνο μονάδες χαμηλής όχλησης. Ηδη έχει κατατεθεί στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αίτηση για τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης.

Ο χώρος των 1.678 στρεμμάτων είναι θεσμοθετημένη ναυτιλιακή βιομηχανική περιοχή και ανήκει σήμερα σε κατασκευαστική εταιρεία. Ως το 1998 ήταν στην ιδιοκτησία της ΕΤΒΑ, η οποία είχε εξασφαλίσει σημαντικούς κοινοτικούς πόρους για να κατασκευάσει έργα υποδομής. Ως τα τέλη της δεκαετίας του '80 είχαν διατεθεί 6,3 δισ. δρχ. για κριπηδώματα, υποθαλάσσιες εκσκαφές σε απόσταση έως και 14 μέτρων από την ακτή, δίκτυα ηλεκτρισμού και επικοινωνίας, χωρίς να οδηγήσουν σε βιώσιμη επένδυση. Ακολούθησαν νέα σχέδια, τα οποία πρόεβλεπαν την κατασκευή εργοστασίου καταστροφής χημικών και τοξικών καταλοίπων με τη μέθοδο της καύσης. Είχαν γίνει επίσης επαφές με ισραηλινή εταιρεία, η οποία σκόπευε να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής αμόλυβδης βενζίνης υψηλών οκτανίων και αποθήκες βιομηχανικών αερίων. Το 1994, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, τα σχέδια ματαιώθηκαν και διατέθηκαν νέα κοινοτικά κονδύλια ύψους 4,5 δισ. δρχ. για συμπληρωματικά έργα. Τρία χρόνια αργότερα εντάχθηκε στις περιοχές του νόμου 2545/1997 και μπορεί να λειτουργήσει ως λιμάνι, διαμετακομιστικό κέντρο και ζώνη υποδοχής βιομηχανικών επενδύσεων.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή Αστακού. Συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα, που ήδη έχει κάνει συναντήσεις με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπ. Κουβέλη και την ευρωβουλευτή Μαίρη Ματσούκα, καθώς και με την αρμόδια επιτροπή του ΣΥΝ. Στο πλευρό των τοπικών φορέων είχε ταχθεί και ο σημερινός υπουργός Β. Μαγγίνας, που εκλέγεται στην Αιτωλοακαρνανία.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να δώσει άδεια λειτουργίας σε μια ρυπογόνα μονάδα, που θα λειτουργεί με εισαγόμενο λιθάνθρακα», δήλωσε στην «Ε» ο Χρήστος Κλαδευτήρας, μέλος της επιτροπής αγώνα και εκπρόσωπος της ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Ξηρομέρου, ο οποίος προσθέτει: «Είμαστε αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και κάνουμε έκκληση στον κ. Σουφλιά να μην προχωρήσει σε τροποποίηση της απόφασης».
Χ.ΤΖ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: