Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Έρευνες στον Ασωπό

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/11/2007

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ μικτού κλιμακίου η Νομαρχία Βοιωτίας για τις άδειες

Ψάχνουν ποιος άνοιξε «τρύπες» για το χρωμιούχο νερό

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Βαθύτερα στους κόλπους της Δημόσιας Διοίκησης προχωρούν οι έρευνες για το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο νερό της περιοχής Ασωπού. Μικτό κλιμάκιο από τρία σώματα επιθεωρητών ελέγχει τη Νομαρχία Βοιωτίας, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας ελέγχει δύο περιφέρειες και τρεις νομαρχίες.

Ρύπανση εκτός ορίων. Τις πταίει;
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, έχει δώσει εντολή να συσταθεί μικτό κλιμάκιο από τα Σώματα Επιθεωρητών Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Περιβάλλοντος. Στον ρόλο τού ελεγχόμενου, η Νομαρχία Βοιωτίας, με το σκεπτικό ότι επέτρεπε τη λειτουργία σε 21 εργοστάσια που ήδη κατηγορούνται για τη ρύπανση στον Ασωπό ποταμό, αν και υπήρχαν κενά στην αδειοδότησή τους. Τα 21 αυτά εργοστάσια εντοπίστηκαν από την έρευνα που ήδη έχει πραγματοποιήσει το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και κατέληξε στην επιβολή προστίμων, τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζητεί τώρα από το μικτό κλιμάκιο να διαπιστώσει υπό ποιες συνθήκες τα εργοστάσια αυτά συνέχισαν να λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχαν ελλείψεις στους φακέλους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια εργοστάσια είχαν μεν άδεια λειτουργίας, αλλά δεν υπήρχε στον φάκελο μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε άλλα έλειπε η άδεια σκοπιμότητας και σε πολλά περισσότερα οι άδειες επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων, διάθεσης και επεξεργασίας λυμάτων. Ουσιαστικά, κανένα από τα 21 αυτά εργοστάσια δεν είχε πλήρη φάκελο για να μπορεί να λειτουργεί. Η έρευνα θα επεκταθεί χρονικά, καθώς τα κενά αυτά εκτιμάται ότι υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια -περισσότερο από μία δεκαετία.

Στο μεταξύ, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας έχει ξεκινήσει από παλιά έρευνα με αποδέκτες τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας και τις Νομαρχίες Ανατολικής Αττικής, Εύβοιας και Βοιωτίας. Μεταξύ άλλων, η έρευνα αναζητί:

- Τι έχουν δείξει οι μετρήσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου και άλλων τοξικών παραγώγων στο πόσιμο νερό.

- Σε ποιους δήμους δόθηκαν οδηγίες για διακοπή νερού και ποιοι ανταποκρίθηκαν.

- Πώς ενημερώθηκαν οι πολίτες και αν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες αναφορικά με τη διακοπή παροχής νερού.

- Κατάλογο με τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν δοθεί οριστικές ή προσωρινές άδειες διάθεσης αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό και σε ποιων τα απόβλητα αναμένεται να βρεθεί χρώμιο.

- Πόσες επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί για την επεξεργασία και διάθεση των αποβλήτων τους και ποιες έχουν μηνυθεί για ρύπανση του ποταμού ή του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο γενικός επιθεωρητής Υγείας Μιχαήλ Σαμπατακάκης έχει επίσης ζητήσει από όλους τους προαναφερθέντες φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους για τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του προβλήματος, τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί και το επίπεδο της συνεργασίας με άλλους συναρμόδιους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: