Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Υπεραλίευση του τόνου

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/11/2007

Η ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ συνεχίζεται

Τέλος χρόνου και τόνου

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Παρά τη διαδικασία παράβασης που κίνησε η Κομισιόν κατά των επτά κρατών-μελών -και της Ελλάδας- που συμμετέχουν στην κοινοτική αλιεία του ερυθρού τόνου της Μεσογείου και του Ανατολικού Ατλαντικού συνεχίζεται η υπεραλίευση του είδους, τα αποθέματα του οποίου οδηγούνται προς εξάντληση.

Στην Αττάλεια της Τουρκίας πραγματοποιείται η συνάντηση της διεθνούς επιτροπής για τη διατήρηση του τόνου (ICCAT) και αναμένεται τις επόμενες μέρες οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Επιτροπής να συζητήσουν μέτρα -για άλλη μια φορά- σχετικά με τη διαχείριση του ερυθρού τόνου και των ψαριών του πελάγους.

Κατά τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου 2007 σημειώθηκαν σημαντικές παρανομίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα αλιεύματα ξεπερνούν κατά 20% την επιτρεπόμενη (σε αλιεύματα) ποσόστωσή της. Η Κομισιόν ζήτησε προσφάτως από τα κράτη-μέλη να σταματήσουν πρόωρα την αλιεία του ερυθρού τόνου μέχρι το τέλος του 2007.

Πέρυσι η ICCAT αγνόησε τις εισηγήσεις της δικής της επιστημονικής επιτροπής και συμφώνησε στην αλίευση διπλάσιας ποσότητας ερυθρού τόνου, καταγγέλλει η Greenpeace. Η περιβαλλοντική οργάνωση χαρακτηρίζει κακόγουστο αστείο το σχέδιο αποκατάστασης του ερυθρού τόνου που συμφωνήθηκε από τα κράτη-μέλη στη διάρκεια της περσινής συνάντησης της ICCAT.

Δυστυχώς, οι παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες εντοπίστηκαν μέσα στην περιοχή ευθύνης της ICCAT, λέει η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον. Στην έκθεση της οργάνωσης για την πειρατική αλιεία στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό -αποτέλεσμα παρατηρήσεων των πληρωμάτων των πλοίων Rainbow Warrior και Esperanza- αποκαλύπτεται η ανικανότητα της ICCAT να υποστηρίξει ακόμη και το καταστροφικό σχέδιό της. Παράνομες μεταφορτώσεις από το ένα πλοίο στο άλλο στα λιμάνια της Ευρώπης, παράνομη χρήση αφρόδιχτων από ιταλικά και ιαπωνικά αλιευτικά ήταν ορισμένες από τις διαπιστώσεις των πλοίων.

Η Ελλάδα το 2006 προχώρησε σε «ανταλλαγές ποσοστών αλιευμάτων», παίρνοντας ακόμη 220 τόνους τόνο, δίνοντας κάποιο άλλο είδος.

Ο χρόνος και ο τόνος όμως μας τελειώνουν, γεγονός που θα στερήσει από τους πολυάριθμους αλιείς κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου έναν πολύτιμο θαλάσσιο πόρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: