Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Αντιδράσεις σε αναδασώσεις στη Πεντέλη

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - 15/11/07

Αναδασώνουν τα... σπίτια!
Λόφος Μποκόρου: έχτιζαν με την «άδεια» της Πολιτείας, που τώρα απειλεί με μπουλντόζες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας
Αριστερά: Ο οικισμός στον λόφο Μποκόρου στα Μελίσσια. Έχουν φως, νερό, τηλέφωνο, ενώ οι κάτοικοι περιμένουν πάνω από 20 χρόνια να ενταχθούν στο σχέδιο. Μεγάλη φωτό:  Από τους πιο παλιούς κατοίκους της  περιοχής, ο βοσκός κ. Ν. Μαγγίνας  που γεννήθηκε το 1946 και από τότε  ζει εκεί. «Πώς τώρα αποφασίζουν τα  σπίτια να ξαναγίνουν δάσος;»,  αναρωτιέται. Δεξιά: Άδεια «επέκτασης  ισογείου» στην περιοχή, η οποία  εκδόθηκε το 1969
Αριστερά: Ο οικισμός στον λόφο Μποκόρου στα Μελίσσια. Έχουν φως, νερό, τηλέφωνο, ενώ οι κάτοικοι περιμένουν πάνω από 20 χρόνια να ενταχθούν στο σχέδιο. Μεγάλη φωτό: Από τους πιο παλιούς κατοίκους της περιοχής, ο βοσκός κ. Ν. Μαγγίνας που γεννήθηκε το 1946 και από τότε ζει εκεί. «Πώς τώρα αποφασίζουν τα σπίτια να ξαναγίνουν δάσος;», αναρωτιέται. Δεξιά: Άδεια «επέκτασης ισογείου» στην περιοχή, η οποία εκδόθηκε το 1969
Ένας ολόκληρος... οικισμός στον λόφο Μποκόρου στα Μελίσσια, με δεκάδες κατοικίες που έχουν φως, νερό, τηλέφωνο από το κράτος εδώ και δεκαετίες, κηρύσσεται αναδασωτέα περιοχή μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου στην Πεντέλη. Την ίδια ώρα κάτοικοι των σπιτιών, που περιμένουν 20 χρόνια τώρα να μπουν στο σχέδιο πόλης, αναρωτιούνται αν οι αρμόδιοι που αποφάσισαν ότι «τα σπίτια θα γίνουν... δάσος» είναι στα καλά τους...
«Έχουν τρελαθεί εντελώς;» αναρωτιέται ο κ. Νικόλαος Μαγγίνας, βοσκός που γεννήθηκε το 1946 στην υπό αναδάσωση περιοχή. «Πριν από πολλές δεκαετίες ο πατέρας μου είχε έρθει στον Μποκόρο και έχτισε ένα σπίτι δίπλα στη στάνη, ενώ εγώ κατοικώ εδώ από τότε που γεννήθηκα.
Μπορεί το 1950 να ήταν δάσος, όμως με τα χρόνια ο κόσμος άρχισε να αγοράζει γη, να χτίζει σπίτια και να κατοικεί μόνιμα. Τώρα αποφασίζουν να ξαναγίνει δάσος η περιοχή;
Όλα αυτά τα χρόνια γιατί μας άφησαν να χτίζουμε, μας έδιναν ρεύμα και νερό και μας υπόσχονταν ότι θα μπούμε στο σχέδιο;» λέει ο κ. Μαγγίνας.
Στις 13 Νοεμβρίου η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής αποφάσισε να κηρύξει αναδασωτέα τα 195,81 στρέμματα στα Μελίσσια μετά την πυρκαγιά στην Πεντέλη στις 16 Αυγούστου 2007. Μόλις μάλιστα δημοσιευθεί η συγκεκριμένη απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα αρχίσουν και οι διαδικασίες για την κατεδάφιση των κτισμάτων.
«Παράταση»
Παράταση για περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος ζήτησε στην εισήγησή του προς τη Διεύθυνση Δασών ο δασάρχης Πεντέλης κ. Αλέξανδρος Ρήγας. Ωστόσο, η κήρυξη περιοχών ως αναδασωτέων σύμφωνα με το νόμο πρέπει να γίνεται το πολύ τρεις μήνες μετά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς. Στην περίπτωση της Πεντέλης η προθεσμία θα έληγε αύριο.
«Η αλλαγή χρήσης της γης στον λόφο Μποκόρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται δασική έκταση, έγινε παράνομα την τελευταία 20ετία. Πίστευα όμως ότι έπρεπε να ψάξουμε περισσότερο πριν κηρυχθεί η περιοχή αναδασωτέα, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά σπίτια. Γι΄ αυτό τον λόγο έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες έτσι ώστε να μπορούμε γρήγορα και αποτελεσματικά να κάνουμε τη δουλειά μας- δεδομένων των ελλείψεων προσωπικού που έχει το δασαρχείο. Σήμερα το ενεργό δυναμικό μας ανέρχεται σε 7 δασονόμους και 5 δασοπόνους», λέει ο δασάρχης, ο οποίος έχει κληθεί σε απολογία για την καθυστέρηση της εισήγησής του κατά 12 ημέρες μετά την προθεσμία που του είχε τεθεί στις 31 Οκτωβρίου.
Να δοθεί λύση
«Συμφωνούμε απόλυτα με την πολιτική «ό,τι ήταν δάσος να ξαναγίνει δάσος». Όμως στον λόφο Μποκόρου, ο οποίος είναι γεμάτος σπίτια- υπολογίζω περίπου 100-, και όπου δεν υπήρχε δάσος την ημέρα της πυρκαγιάς, θα μπορούσε να βρεθεί διαφορετική λύση. Πιστεύω ότι ο δασάρχης είχε δίκιο να ζητήσει παράταση για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης των 200 στρεμμάτων», λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Μελισσίων κ. Εμμανουήλ Γραφάκος. «Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια έχουν φως, νερό, τηλεφωνικές συνδέσεις. Με το να κηρύσσει την περιοχή αναδασωτέα η Πολιτεία δεν βλέπει το πρόβλημα επί της ουσίας», συμπληρώνει ο κ. Γραφάκος.
«Μία λύση που θα μπορούσε να δοθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο εξειδικευμένος αποχαρακτηρισμός των αναδασωτέων περιοχών κατά περίπτωση. Δηλαδή, να εξετάσει πλέον το δασαρχείο λεπτομερώς τις αλλαγές χρήσης γης και όπου εμφανίζονται αιτιολογημένες να χορηγήσει εξαίρεση. Με την έννοια αυτή θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι αδικίες που προκύπτουν για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι λειτουργώντας με την «άδεια» της Πολιτείας έχτισαν τα τελευταία 30 χρόνια. Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και μετά την πυρκαγιά του 1998», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού και δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: