Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Ελλάδα και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - 21/11/07

Χάλκινο στη ρύπανση
Τελευταία η Ελλάδα στη λήψη μέτρων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

Χειρότερα και από την Κίνα, την πλέον ρυπογόνο χώρα του πλανήτη, τα πηγαίνει η Ελλάδα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
Αυτό προκύπτει από τη διεθνή έκθεση του WWF «Το κοντέρ της κλιματικής αλλαγής», που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση των ευρωπαϊκών χωρών που αξιολογήθηκαν για τη λήψη μέτρων κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου. Για κάθε «ελληνική» κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπονται 777 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ενώ στην Κίνα, η οποία κατηγορείται από τη διεθνή κοινότητα για τις αντιπεριβαλλοντικές τακτικές ανάπτυξης, μία κιλοβατώρα ρεύματος επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 771 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Βασικός λόγος για την αρνητική επίδοση της Ελλάδας όσον αφορά τις εκπομπές CΟ2, θεωρείται η μεγάλη της εξάρτηση από λιγνίτη κακής ποιότητας για την παραγωγή ενέργειας. Ο λιγνίτης αποτελεί το 30% των ενεργειακών πηγών της Ελλάδας, ενώ το πετρέλαιο φτάνει το 58%. Αντίστοιχα στην Κίνα, που το 60% των ενεργειακών πηγών της βασίζεται σε καλύτερης ποιότητας άνθρακα, εμφανίζονται και μικρότερες εκπομπές CΟ2 ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος.
Απογοητευτική η σύγκριση
Η σύγκριση των επιδόσεων της χώρας μας με αυτές των ευρωπαϊκών κρατών είναι απογοητευτική: Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικολογικής οργάνωσης, η Ελλάδα εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά κιλοβατώρα από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως κυμαίνεται στα 448 γραμμάρια CΟ2. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της χώρας, ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και ο ΑΗΣ Καρδιάς, είναι πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές ρύπανσης σύμφωνα με τις εκθέσεις της WWF για το 2005 και το 2006. «Οι χείριστες επιδόσεις της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα οφείλονται κατά κύριο λόγο στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος που καίνε λιγνίτη αλλά και στη χαμηλή απόδοση του καυσίμου και των σταθμών. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η χώρα κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις και στη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που αξιολογήθηκαν στην έκθεση, αλλά και όσον αφορά τους στόχους του πρωτοκόλλου του Κιότο», επισημαίνει ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.

Μειώθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ο ΔΕΙΚΤΗΣ της Ελλάδας σχετικά με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην έκθεση της οικολογικής Οργάνωσης είναι μειωμένος κατά 0,2% σε σχέση με το 1990, πράγμα που σημαίνει ότι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών μειώθηκε στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας. Έτσι, η χώρα μας κατατάσσεται στη δεύτερη χειρότερη θέση των ευρωπαϊκών χωρών μετά τη Γαλλία (-0,6%). Όμως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα στη Γαλλία είναι ελάχιστες, καθώς το 75% περίπου της συνολικής ενέργειας της χώρας παράγεται σε πυρηνικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος, η Ελλάδα κατέχει τη 18η θέση ανάμεσα σε 40 χώρες όσον αφορά τις απόλυτες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ σκαρφαλώνει στην 4η θέση όταν γίνεται σύγκριση των ποσοστών αύξησης των εκπομπών από το 1990 έως το 2004. «Υπολογίζουμε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, η Ελλάδα έως το 2010 θα ξεπεράσει κατά 13% τον στόχο του Κιότο, αυξάνοντας τις εκπομπές κατά 38% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ενώ ακόμα πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τον ευρωπαϊκό στόχο του 2020», επισημαίνει ο κ. Πληθάρας από το WWF Ελλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: