Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Πλημμύρες σε όλη την Ελλάδα

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/11/2007

«ΠΝΙΓΗΚΑΝ»: σπίτια, καλλιέργειες, καταστήματα - Διαλύθηκαν: γεφύρια και δρόμοι * Νεκρός Ινδός μετανάστης

Ποτάμι αγανάκτησης

Χάρτινα τα αντιπλημμυρικά και ο χειμώνας είναι μπροστά

Των ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΤΑΛΗ - ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Κακοκαιρία ίσον πλημμύρες. Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής ήταν ήδη προ των πυλών από το καλοκαίρι και απλά επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά η πολυδιαφημισμένη «ετοιμότητα» του ελληνικού κράτους...

Η δυνατή μπόρα που ξέσπασε την Παρασκευή το βράδυ, για να ολοκληρώσει το έργο της ώς την Κυριακή, ήταν μόνον η αφορμή για να επιβεβαιωθεί το χάλι μας: ένα κράτος βυθισμένο στη λάσπη.

Ενας Ινδός μετανάστης σκοτώθηκε στα Μέγαρα ενώ διέσχιζε ρέμα, εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμοι και καλλιέργειες πλημμύρισαν, άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ζώα χάθηκαν, ενώ οι καμένοι της Πελοποννήσου είδαν την ολική καταστροφή μπροστά στα μάτια τους.

Υστερα από ένα 24ωρο βρέθηκε το πτώμα του άτυχου Ινδού, 2 χιλιόμετρα από τα Μέγαρα, από το σημείο όπου τον παρέσυρε ο χείμαρρος προς την πλευρά της θάλασσας.

Τα χειρότερα περίμεναν τη Ροδόπη, αφού ο νομός στην κυριολεξία... κολύμπησε και κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 360 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή το προσωπικό της σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Ο στρατός διέθεσε οχήματα και προσωπικό για την εκκένωση των δύο οικισμών, καθώς και χωματουργικά μηχανήματα. Η Πυροσβεστική επενέβη με 64 αντλητικά συνεργεία σε 100 από τις 360 κλήσεις που δέχθηκε, ενώ έγιναν και 10 απεγκλωβισμοί πολιτών.

Μέσα στην πόλη πλημμύρισαν ολόκληρες συνοικίες και αποκλείστηκαν άνθρωποι και με ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα κατόρθωσαν να τους σώσουν οι πυροσβέστες. Στον κάμπο πλημμύρισαν τα χωριά Σάλπη, Μέση, Αίγειρος, Καλλίστη, Μελέτη και Ηφαιστος.

Τα δύο μικρά χωριά Μελέτη και Ηφαιστος εκκενώθηκαν και οι πυροσβέστες μετέφεραν περίπου 300 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, σε προσωρινό καταφύγιο στο κλειστό γυμναστήριο της Κομοτηνής. Αποκλεισμένοι ήταν οι δρόμοι σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου, ενώ βρέθηκαν 70 πνιγμένα αρνιά και άλλα τόσα περίπου κατσίκια στον οικισμό Μικρό Κρανοβούνιο, από υπερχειλίσεις.

Στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα

Το πυκνό χαλάζι προκάλεσε μεγάλη καταστροφή στον Νομό Καβάλας, κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες, στους Δήμους Πιερέων και Ελευθερών.

Η Πυροσβεστική πραγματοποίησε περίπου 60 αντλήσεις υδάτων, σε σπίτια και καταστήματα. Στον Δήμο Ορφανού, ένας καινούργιος δρόμος, κοντά στο δημοτικό διαμέρισμα Ακροποτάμου, έπαθε μεγάλες καταστροφές.

Τις «πληγές» τους από τη χθεσινοβραδινή νεροποντή μετρούν μέχρι αυτήν την ώρα οι κάτοικοι στον Νομό Σερρών. Ενας οδηγός βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του, το οποίο παρασύρθηκε από τα νερά χειμάρρου, σπίτια πλημμύρισαν και καλλιέργειες καταστράφηκαν. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντινομάρχης Σερρών, Ευάγγελος Καλαθάς, οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στους Δήμους Αμφίπολης, Ροδολίβους και Στρυμώνα.

Αλλες 30 αντλήσεις υδάτων σημειώθηκαν στον Νομό Δράμας. Εκεί, άντρες της Πυροσβεστικής χρειάστηκε να επέμβουν για την ανάσυρση τεσσάρων αυτοκινήτων που παρασύρθηκαν από τη δυνατή βροχή.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες απελευθέρωση υδάτων από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ, στη Βουλγαρία.

Η Πολιτική Προστασία της Νομαρχίας Εβρου κάλεσε τους κατοίκους στην παραποτάμια περιοχή του Αρδα, για προληπτικούς λόγους, να μην πλησιάζουν τα αναχώματα και να απομακρύνουν ζώα και γεωργικά μηχανήματα.

Στην κεντρική και δυτική Ελλάδα

Τον χάρο με τα μάτια τους είδαν χθες, στη 1.10 μετά το μεσημέρι, δύο κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Γάβρου, της περιοχής Καλαμπάκας Τρικάλων, οι Μ.Δ., 37 χρόνων, και Ψ.Π., 27 χρόνων, στον παραπόταμο της Μήκανης του Πηνειού. Στην προσπάθειά τους να περάσουν με το αυτοκίνητό τους την παλαιά κοίτη ποταμού που διασχίζει την περιοχή, παρασύρθηκαν, με αποτέλεσμα να σταματήσουν ύστερα από αρκετά μέτρα σε βράχο και να κινδυνεύσουν.

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική, που έστειλε 5 άνδρες με 2 οχήματα για να τους απεγκλωβίσουν, όπως και έγινε. Το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου.

Τυχερός στάθηκε και ο Λ.Ε., ο οποίος βρέθηκε σώος χθες, στις 10.55 το πρωί, από άνδρες της Πυροσβεστικής. Ο 47χρονος εντοπίστηκε από το Ι.Χ. αυτοκίνητό του σε παραπόταμο του Πηνειού, στον Αμπελώνα Λάρισας.

Αλλες πέντε αντλήσεις υδάτων από κτίρια έγιναν στα Ιωάννινα.

Στη Ρόδο

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε χθες το πρωί στο λιμάνι της Ρόδου, όταν, λόγω των θυελλωδών ανέμων, έσπασαν οι κάβοι του κρουαζιερόπλοιου «Dream», το οποίο βρίσκεται ακινητοποιημένο λόγω βλάβης, εδώ και δύο μήνες. Το πλοίο «Dream» έχει απασχολήσει και σε άλλες περιπτώσεις τη Δικαιοσύνη, αφού οι ναυτικοί του ήταν απλήρωτοι και χωρίς να μπορούν ν' απομακρυνθούν από τη χώρα μας.

Χθες, βρέθηκε ξαφνικά ακυβέρνητο στη μέση του λιμανιού, με κίνδυνο να υπάρξει σύγκρουση με άλλα σκάφη, ενώ προσέκρουσε στο βίντσι φορτηγού πλοίου που βρισκόταν στο λιμάνι. Λιμενικοί, με τη συνδρομή τριών ρυμουλκών, μετέφεραν το κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι. Πάντως, προβλήματα και ζημιές προκλήθηκαν και σε άλλα λιμάνια της Δωδεκανήσου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: