Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Ελλάδα και παραγωγήε ενέργειας

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - 20/11/07

GRΕΕΝΡΕΑCΕ
Μεταξεταστέα η Ελλάδα για το κλίμα
ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΑ στα μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Greenpeace, καθώς σχεδιάζονται νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα, έχει παγώσει η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία της Ε.Ε. για την εξοικονόμηση ενέργειας.
«Τα μόνα μέτρα που έχει πάρει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών κινούνται προς την κατεύθυνση της επιδείνωσης του φαινομένου», λέει η Αλεξάνδρα Μεσαρέ από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έχουν γίνει τέσσερις αιτήσεις για τη δημιουργία λιγνιτικών σταθμών, εκ των οποίων οι δύο ήδη έχουν τη θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Επιπρόσθετα, έχουν εντοπιστεί δύο λιγνιτικά πεδία για τα οποία πραγματοποιούνται διαγωνισμοί σχετικά με το ποιος θα αναλάβει την εξόρυξη του ορυκτού καυσίμου. Οι δύο θετικές γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ αφορούν θερμοηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 1.080
ΜW, οι οποίοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Greenpeace θα απελευθερώνουν περίπου 5.940
τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Οι άλλοι δύο σταθμοί, όπως επισημαίνει η οικολογική οργάνωση, έχουν ισχύ 1.200
ΜW. Σε περίπτωση που τύχουν θετικής γνωμοδότησης και προχωρήσει η κατασκευή τους, θα εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 6.600 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα επιπλέον. «Αν κατασκευαστούν όλοι αυτοί οι σταθμοί θα έχουμε έναν Άγιο Δημήτριο επιπλέον- που θεωρείται ο πιο ρυπογόνος σταθμός της Ευρώπης», επισημαίνει ο διευθυντής της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης.
Στις 18 Οκτωβρίου 2007 η χώρα μας έκανε το πρώτο βήμα προς το Ευρωδικαστήριο επειδή δεν κοινοποίησε το εθνικό πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως όφειλε έως τις 30 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: