Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Για την αναδάσωση στη Πεντέλη

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/11/07

ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ κλήθηκε ο δασάρχης

Σώθηκαν στο παρά πέντε τα 200 στρέμματα

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών από τα ΜΜΕ σχετικά με την εισήγηση του Δασαρχείου Πεντέλης, σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται 200 στρέμματα από την αναδάσωση της καμένης γης στο Πεντελικό Ορος, και η θύελλα διαμαρτυριών που προκλήθηκε από αυτήν ανάγκασαν χθες την κυβέρνηση να πάρει θέση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι κηρύσσονται αναδασωτέες από την Περιφέρεια Αττικής όλες οι καμένες εκτάσεις στο Πεντελικό Ορος από τη φωτιά του περασμένου Αυγούστου, χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση, ενώ ο δασάρχης Πεντέλης Αλέξανδρος Ρήγας κλήθηκε σε απολογία από τον γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, επειδή, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, αγνόησε την καταληκτική ημερομηνία που είχε θέσει η Περιφέρεια για την έκδοση της εισήγησης του Δασαρχείου.

Ο κ. Ρουσόπουλος κατά τη διάρκεια του χθεσινού μπρίφινγκ διάβασε επιστολή την οποία του έστειλε ο γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής και στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Η πυρκαγιά στη θέση Κοκκιναρά, Αγιος Παντελεήμων, Δήμων Κηφισιάς, Μελισσίων και Ν. Πεντέλης έλαβε χώρα στις 16/8/2007. Η προθεσμία βάσει της κείμενης νομοθεσίας για την κήρυξη των περιοχών ως αναδασωτέων λήγει στις 16.11.2007. Παρ' όλα αυτά, με έγγραφό μου προς τον δασάρχη Πεντέλης, λόγω μείζονος σημασίας του θέματος, έθεσα καταληκτική ημερομηνία για έκδοση της παραπάνω εισήγησης την 31η Οκτωβρίου 2007. Ο δασάρχης Πεντέλης αγνόησε την εντολή μου και για τον λόγο αυτό κλήθηκε σε απολογία, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 107 και 109 του Υπαλληλικού Κώδικα. Χθες 12/11/2007 και ώρα 15.00 ο εν λόγω δασάρχης παρέδωσε την εισήγησή του στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής. Στην εισήγησή του πρότεινε να μην κηρυχθούν αναδασωτέα 195,81 στρέμματα, γιατί χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Με ολονύκτια ενδελεχή επισκόπηση, η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής για την υπόλοιπη πρόταση, σήμερα 13/11/2007 και ώρα 11.30 εξεδόθη απόφαση κήρυξης συμπεριλαμβανομένων και των 195,81 στρεμμάτων, που ναι μεν δεν έφεραν δασική βλάστηση την ημέρα της πυρκαγιάς, πλην όμως είχαν αλλάξει παράνομα χρήση».

Το θέμα, το οποίο έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις σε φορείς, συλλόγους και κατοίκους, το έχει επισημάνει η «Ε» από τις 24 Οκτωβρίου, όταν ο δήμαρχος της Πεντέλης κατήγγειλε την καθυστέρηση της κήρυξης της καμένης περιοχής σε αναδασωτέα. Προχθές, με καινούργιο δημοσίευμα η «Ε» επανήλθε στο θέμα, κάνοντας γνωστό ότι λίγες μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας (16 Νοεμβρίου) που ορίζει ο νόμος, ολοκληρώθηκε η μελέτη αναδάσωσης του Δασαρχείου Πεντέλης προς τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής. Στη μελέτη προτείνεται από το Δασαρχείο να κηρυχτεί αναδασωτέα όλη η περιοχή που κάηκε (9.400 στρέμματα) εκτός από 200 στρέμματα στα Μελίσσια, τα οποία προτείνεται να διερευνηθούν περαιτέρω.

Ο δασάρχης Πεντέλης Αλέξανδρος Ρήγας μιλώντας προχθές στην «Ε» υποστήριξε ότι η πρόταση που κάνουν ως Δασαρχείο είναι τα περίπου 200 στρέμματα που την ημέρα της φωτιάς είχαν αλλάξει μορφή και δεν ήταν πλέον δάσος, να κηρυχτούν αναδασωτέα, αφού πρώτα διερευνηθούν. Μια διερεύνηση, που λόγω πολλών δυσκολιών στη λειτουργία του Δασαρχείου δεν προλάβαινε να γίνει, καθώς οι χρόνοι που ορίζει ο νόμος είναι ασφυκτικά πιεστικοί.

Οσον αφορά τις διαμαρτυρίες που υπήρχαν ότι καθυστερούσε η κήρυξη της καμένης περιοχής σε αναδασωτέα, ο κ. Ρήγας τόνισε: «Δεν καθυστερήσαμε τη μελέτη, όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Δουλεύουμε αυτή την υπόθεση παράλληλα με άλλες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι δεκάδες. Εγώ δεν βρίσκομαι ποτέ στο γραφείο μου. Τρέχω από δικαστήριο σε δικαστήριο και από ανακριτή σε επιτροπή, το ίδιο και οι συνάδελφοι. Αναλογιστείτε ότι κάθε συνάδελφος λαμβάνει 40 τηλεφωνήματα την ημέρα και κάνει 10 επισκέψεις. Και εμείς πέφτουμε σ' ένα φαύλο κύκλο να δικαιολογούμαστε γιατί καθυστερούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: