Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Καταπατήσεις σε Μαραθώνα

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - 20/11/07

Έκαναν ρεσάλτο σε 452 στρέμματα του Δημοσίου
Προσπάθησαν να καταπατήσουν δασική έκταση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα
Λίμνη Μαραθώνα. Ποινικές ευθύνες για σοβαρότατα αδικήματα  που συνδέονται με καταπατήσεις δασικής έκτασης στην  περιοχή, αποδίδει στο πόρισμά του ο εισαγγελέας  στον πρόεδρο του κόμματος «Έλληνες Οικολόγοι» Δ. Βεργή, αλλά και σε τέσσερις δημοσίους  υπαλλήλους από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής
Λίμνη Μαραθώνα. Ποινικές ευθύνες για σοβαρότατα αδικήματα που συνδέονται με καταπατήσεις δασικής έκτασης στην περιοχή, αποδίδει στο πόρισμά του ο εισαγγελέας στον πρόεδρο του κόμματος «Έλληνες Οικολόγοι» Δ. Βεργή, αλλά και σε τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής
«Επιχείρηση» καταπάτησης μεγάλης δασικής έκτασης κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα έφερε στο φως η εισαγγελική έρευνα, που εντόπισε ποινικές ευθύνες για σοβαρά αδικήματα εις βάρος του προέδρου του κόμματος «Έλληνες Οικολόγοι» Δημοσθένη Βεργή και τεσσάρων υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής.
O εισαγγελέας Εφετών διαπίστωσε ότι έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις που συνδέονται με την προσπάθεια καταπάτησης συνολικά 452 στρεμμάτων δασικής έκτασης. Η δίωξη περιλαμβάνει αδικήματα όπως ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφία μετά χρήσεως, απάτη και υπεξαγωγή εγγράφων εις βάρος του Δημοσίου (κακουργήματα), που κατά περίπτωση επιμερίζονται στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο 30σέλιδο πόρισμα, που αποτέλεσε τη βάση για την άσκηση της ποινικής δίωξης, φέρεται ότι «ο Δ. Βεργής επιδίωξε να καταπατήσει δημόσιες δασικές εκτάσεις στην περιοχή του Μαραθώνα και τουλάχιστον από το 1992 παραποιούσε έγγραφα του Δασαρχείου Πεντέλης».
Ο εισαγγελικός λειτουργός... ξεσκόνισε μία παλαιότερη δικογραφία που αφορούσε την καταπάτηση δασικής έκτασης στην ίδια περιοχή. Αρχικά ο πρόεδρος των «Ελλήνων Οικολόγων» είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 6 ετών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για απάτη, αλλά στο Εφετείο αθωώθηκε κατά πλειοψηφία, λόγω έλλειψης δόλου. Καταλυτικό ρόλο στην έκδοση εκείνης της αθωωτικής απόφασης- πάντα σύμφωνα με τον εισαγγελέα- έπαιξαν έγγραφα της Κτηματικής Υπηρεσίας, από τα οποία προέκυπτε ότι οι υπάλληλοι βεβαίωναν ότι «στις εκτάσεις που διεκδικεί ο Δ. Βεργής, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα κυριότητας».
Η δικογραφία όμως, παρά την αθώωση του κατηγορουμένου, αντί να καταλήξει στο αρχείο άνοιξε και πάλι έπειτα από έρευνα του δασάρχη Πεντέλης, ο οποίος- όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα- διαπίστωσε ότι οι επίδικες εκτάσεις ήταν δασικές και ότι οι υπάλληλοι που τις υπέγραφαν δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να ασχοληθούν με το θέμα που είχε ανακύψει. Ο εισαγγελέας καταλογίζει ποινικές ευθύνες στον Δ. Βεργή ακόμη και για την πλαστογραφία εγγράφου του Δασαρχείου Πεντέλης, που είχε συνταχθεί μετά τη μεγάλη πυρκαγιά τον Ιούλιο του 1993 προκειμένου να αποδείξει ότι τα κτίσματα που βρίσκονται στη διεκδικούμενη περιοχή ανήκουν στη δική του ιδιοκτησία. Τα κτίσματα αυτά όμως- σύμφωνα με τον εισαγγελέα- «δεν ήταν τίποτα άλλο από αυτά που είχαν παραμείνει από την κατασκευή από την ΟΥΛΕΝ του φράγματος της λίμνης του Μαραθώνα, όπως προκύπτει από καταθέσεις υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: