Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

Χώροι πρασίνου στο δήμου Ρέντη

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - 27/11/07

Ξηλώνουν το γκαζόν
Ο Δήμος Ρέντη το αντικαθιστά με χλοοτάπητα από αγριολούλουδα

Σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Ρέντη θα δημιουργηθούν χώροι με πολλά είδη φυτών, με διαφορετικές μορφές και ύψος, αλλά και είδη που τείνουν να εκλείψουν από την Αττική
«Για όλα φταίει το γκαζόν»: Έτσι αποφάσισε ο Δήμος Ρέντη και, συνεχίζοντας μια σειρά από πρωτοποριακές ενέργειες που εφαρμόζει εδώ και χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος, προχωρά στην αντικατάσταση του γκαζόν των χώρων πρασίνου με χλοοτάπητα από αγριολούλουδα.
«Τα λουλούδια στα λιβάδια αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε χώμα χωρίς να χρειάζονται λιπάσματα ή τακτικό πότισμα και συγκρατούν σημαντικές ποσότητες νερού. Τα πάρκα του δήμου θα γεμίσουν μαργαρίτες και παπαρούνες, που θα δημιουργήσουν ένα ευχάριστο κλίμα, αλλά θα είναι και θετικά για το περιβάλλον. Έτσι, θα συνεχίσουμε να μη χρησιμοποιούμε χημικές ουσίες, όπως κάνει ο δήμος εδώ και πολλά χρόνια, ενώ οι χώροι πρασίνου θα δημιουργούν μικροκλίμα με αισθητή διαφορά θερμοκρασίας», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η γεωπόνος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Αγ. Ιωάννη Ρέντη κ. Άννα Κατσαρού. Επιπλέον, σε μεγάλες εκτάσεις του δήμου και στις δύο πλευρές του Κηφισού θα φυτευτούν οπωροφόρα και κωνοφόρα δένδρα, τα οποία, όπως τονίζει η κ. Κατσαρού, θα δημιουργήσουν ένα «τείχος» πρασίνου στην πόλη. Τα φυτά που θα φυτευτούν έχουν επιλεγεί ώστε να αναπτύσσονται σε όλα τα χώματα, να έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό και να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε όλη την περιφέρεια του δήμου θα δημιουργηθούν χώροι με πολλά είδη φυτών, με διαφορετικές μορφές και ύψος, αλλά και είδη που τείνουν να εκλείψουν από την Αττική.
«Θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε το πράσινο της παλιάς Αθήνας. Δίπλα στα πεύκα και τα κυπαρίσσια, τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές θα φυτέψουμε και δένδρα που έχουν σταδιακά χαθεί από την πόλη ή που σε πολλούς είναι ακόμα άγνωστα. Θα θυμηθούμε ξανά τις τζιτζιφιές, τις ακακίες, τις γαζίες και τις πασχαλιές, αλλά θα γνωρίσουμε και δένδρα όπως η ροβίνια, η σοφόρα και άλλα. Σκοπός μας είναι να δημιουργηθούν χώροι που θα μπορούν ακόμα και σχολεία να επισκέπτονται και τα παιδιά να παίρνουν γνώσεις γύρω από τα φυτά», τονίζει.
Οπωροφόρα δέντρα
Επιπλέον, σε συγκεκριμένο χώρο θα φυτευτούν 70 οπωροφόρα δένδρα πολλών ειδών, όπως εσπεριδοειδή, μηλιές, αχλαδιές, συκιές, βερικοκιές, ροδακινιές, μουσμουλιές, καθώς επίσης και αρκετές ποικιλίες ελιάς (Καλαμών, Αμφίσσης, κορωναίικη κ.λπ.), ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία δύο χώρων για φυτά από θερμές χώρες, που μπορούν να επιβιώσουν στις νέες κλιματικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, και για λαχανόκηπο.
«Μέχρι σήμερα δίναμε βάση μόνο στην αισθητική πλευρά των χώρων. Το γκαζόν είναι όμορφο, όμως κοστίζει πολύ η συντήρηση και η περιποίησή του και δεν έχει τόσο μεγάλη προσφορά στο περιβάλλον. Το πρώτο μεγάλο “καμπανάκι” μάς χτύπησε με τις πρόσφατες πυρκαγιές, όταν είδαμε πως το φυσικό περιβάλλον χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση για να σωθεί. Με τη δημιουργία των νέων χώρων πρασίνου θα βοηθήσουμε το περιβάλλον να αντισταθεί στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, θα γεννηθούν νέοι πυρήνες δροσιάς και οξυγόνου για τους πολίτες», λέει ο δήμαρχος Αγ. Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: