Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/11/07

Σκούπα από μαθητές

Με... ψαριά ένα μεταλλικό κρεβάτι και μια ψησταριά, οι λιλιπούτειοι εθελοντές έγιναν και φέτος παράδειγμα προς μίμηση. Με τη βοήθεια των δασκάλων τους, συμμετείχαν στον καθαρισμό των ακτών της περιοχής τους, στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις 29 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών -που συντόνισε η HELMEPA στην Ελλάδα-, η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Η συμβολική αυτή εκδήλωση σεβασμού προς το περιβάλλον έγινε πραγματικότητα χάρη στη συμμετοχή 1.825 εθελοντών, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι καθάρισαν 39 χιλιόμετρα ακτογραμμής σ' όλη τη χώρα, συλλέγοντας 5.260 κιλά απορριμμάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων που συνέλεξαν οι εθελοντές στη στεριά ήταν φίλτρα τσιγάρων και είδη καπνιστού (35%), καθώς και πλαστικά είδη, όπως καπάκια, καλαμάκια, μπουκάλια, σακούλες και είδη αλιείας, που ευθύνονται κάθε χρόνο για τον θάνατο χιλιάδων πουλιών και θαλάσσιων θηλαστικών.

Δύτες από το Aegean Dive Center και το Λιμενικό Σώμα στην Αττική και από τον Σύλλογο Ελευθέρων Δυτών «Κρισσαίος» στη Φωκίδα ανέσυραν από τον βυθό της θάλασσας ελαστικό νταλίκας, μεταλλικό κρεβάτι και μία ψησταριά!

Το παράδειγμα φέτος έδωσαν μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων με τους εκπαιδευτικούς τους, σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αττική, Εύβοια, Θεσπρωτία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κάλυμνο, Κοζάνη, Κόρινθο, Λακωνία, Λάρισα, Λέρο, Λήμνο, Μαγνησία, Μεσσηνία, Μυτιλήνη, Πιερία, Σαντορίνη, Σύρο, Φωκίδα και Χαλκιδική.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της HELMEPA, για να αποσυντεθεί ένα γυάλινο μπουκάλι, σαν αυτά που εντοπίστηκαν φέτος στη θάλασσα, χρειάζεται να περάσουν ένα εκατομμύριο χρόνια, ένα κουτί αλουμινίου χρειάζεται από 80 έως 200 έτη, ενώ πρέπει να περάσουν 450 χρόνια για την αποσύνθεση ενός πλαστικού μπουκαλιού.
Αντ.Ξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: