Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - 24/11/07

Εξαιτίας της αντίδρασης των οικολόγων, τονίζει, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για την Αφρική να καλλιεργεί και να εξάγει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η φτώχεια στη Μαύρη Ήπειρο
ΛΟΡΔΟΣ ΝΤΙΚ ΤΑΒΕΡΝ
«Τα μεταλλαγμένα δεν βλάπτουν την υγεία»
Ο Βρετανός πολιτικός επιτίθεται στα πράσινα ευρωπαϊκά λόμπι
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στον γενικευμένο πόλεμο που έχει κηρύξει η Ευρώπη στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, η φωνή ενός Βρετανού πολιτικού που υποστηρίζει ότι τα μεταλλαγμένα είναι ασφαλή για την υγεία μας μοιάζει τουλάχιστον αιρετική. Ο λόρδος Ντικ Τάβερν καταθέτει τα επιχειρήματά του και «συγκρίνει» την Γκρινπίς με τη θρησκευτική Δεξιά στις ΗΠΑ.
Πριν από λίγο καιρό, ο Ντικ Τάβερν προκάλεσε έντονες συζητήσεις με το άρθρο του «Το πραγματικό σκάνδαλο των μεταλλαγμένων», στο περιοδικό «Ρrospect», το οποίο έγινε εξώφυλλο. «Το ζήτημα των μεταλλαγμένων μπορεί να μην αφορά ιδιαίτερα τον ευκατάστατο μέσο Ευρωπαίο, έχει όμως τεράστια επίπτωση στις αναπτυσσόμενες χώρες», λέει στα «ΝΕΑ». «Εξαιτίας της αντίδρασης των πράσινων λόμπι, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για την Αφρική να καλλιεργεί και να εξάγει στην Ευρώπη μεταλλαγμένα προϊόντα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η φτώχεια εκεί. Θα μπορούσαν να σωθούν εκατομμύρια ζωές στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρέπει λοιπόν να νοιαστούμε για το τι συμβαίνει εκτός Ευρώπης».
Από πού πηγάζει η βεβαιότητά σας ότι τα μεταλλαγμένα δεν βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία;
Από καμία μελέτη, επιστημόνων και οργανισμών, δεν προκύπτει ότι τα μεταλλαγμένα μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέτασε 80 διαφορετικές μελέτες και πάλι η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Όχι». Έπειτα έχουμε και το εξής στοιχείο: πάνω από 300 εκατομμύρια Αμερικανοί καταναλώνουν γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα τα τελευταία δέκα χρόνια και δεν προέκυψε ούτε ένα περιστατικό ασθένειας. Δεν υπήρξε ούτε μια καταγγελία, σε μια χώρα μάλιστα, όπου οι δικηγόροι κάνουν αγωγές για τα πάντα.
Οι μελέτες λένε,επίσης,ότι πρέπει οι έρευνες να είναι συνεχείς.Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ειδικοί δεν έχουν φτάσει ακόμα σε τελικά συμπεράσματα; Όχι, σημαίνει ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται μεμο νωμένα. Κανείς δεν λέει ότι θα ήταν αδύνατο τα μεταλλαγμένα να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα, όπως όλων των ειδών τα προϊόντα. Αυτό είναι το νόημα των συνεχών ελέγχων.
Η δεύτερη ένσταση αφορά το περιβάλλον. Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι τα μεταλλαγμένα δεν θα «μολύνουν» τις συμβατικές καλ λιέργειες; Φυσικά, αυτό είναι σημαντικό θέμα. Πρέπει να οριστεί μία σειρά παραμέτρων, όπως πού θα καλλιεργούνται μεταλλαγμένα και ποια θα είναι αυτά. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι επιβλαβή. Αντιθέτως, η καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Αμερική είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων.
Πώς εξηγείτε τη δυσπιστία που υπάρχει τουλάχιστον στην Ευρώπη;
Το πράσινο κίνημα ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή. Ενώ οι οικολογικές οργανώσεις κάνουν εξαιρετική δουλειά σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν μετατρέψει το ζήτημα των μεταλλαγμένων σε ιδεολογική διαμάχη.
Μήπως δεν υπάρχουν στοιχεία γιατί ακόμη είναι πολύ νωρίς;
Ήδη καλλιεργούνται και καταναλώνονται εδώ και δέκα χρόνια. Άλλωστε, η γενετική μετάλλαξη δεν είναι καινούργιο. Στο ρύζι υπάρχει εδώ και αιώνες. Ακριβώς η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε και για την παραγωγή της ινσουλίνης. Δεν θυμάμαι κανέναν να είναι εναντίον της χρήσης της ινσουλίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: